• School- en beroepskeuze

  Wij helpen bij  het kiezen van de juiste opleiding op niveau en passend bij de interesses en competenties. Ergoselect biedt ondersteuning bij het maken van een CV (volgens de laatste richtlijnen) en het opstellen van een goede motivatiebrief Neem voor informatie contact op via onze info nummers 020-4890054, 035-6212491 en 043-3061118.    

  lees verder
 • Dyslexie en dyscalculie

  Dyslexie is een leerstoornis. De lees- en schrijfproblemen worden bij mensen met dyslexie veroorzaakt doordat er iets mis gaat in de fonologische processen. Fonologie is het automatisch kunnen koppelen van letters aan klanken en de klanken automatisch kunnen omzetten in letters. Het automatiseren van dit proces is voor mensen met dyslexie moeilijk, waardoor zij moeite Continue Reading

  lees verder
 • Gedragsproblemen ADD & ADHD

  ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder); jeugd en volwassenen. Het wordt ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis genoemd. Bel voor meer informatie met onze info lijnen op 020-4890054, 035-6212491 en 043-3061118.

  lees verder
 • Intelligentie- en niveau-onderzoek

  Ergoselect heeft verschillende tests in huis om onderzoek naar intelligentie te kunnen verrichten, waaronder de: DAT HRM, WISC, WPPSI, BNT, RAVEN, GIVO, NIO. Onderzoek naar intelligentie De reden dat u een onderzoek naar intelligentie wil, kan verschillend zijn: ● second opinion (naast de CITO-score) ● schooladvies ● onderzoek naar hoogbegaafdheid ● totaalbeeld van het capaciteitenniveau Continue Reading

  lees verder
 • Huiswerkbegeleiding

  Ergoselect helpt kinderen die moeilijk meekomen en een duwtje in de rug kunnen gebruiken. We assisteren met alle niveaus van onderwijs. Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op onze info nummers 020-4890054, 035-6212491 en 043-3061118.  

  lees verder

Hoe wordt de informatie van onze hersenen verwerkt?

Onze zintuigen geven ons informatie over de omgeving waarin we zijn; onze ogen, oren, neus, tong en onze tast maken het mogelijk om ons te oriënteren. Al deze zintuigen ontvangen prikkels, zoals het licht dat op het netvlies valt, de aardbei die over je tong rolt en de doorn van een roos die in je vingers prikt. Dit zijn allemaal sensibele (door een zintuig waargenomen) prikkels. Deze prikkels worden waargenomen door neuronen, die het licht en de smaak omzetten in een elektrisch signaal. Dit elektrisch signaal wordt via het neuron of rechtstreeks naar de hersenen gestuurd of eerst naar het ruggenmerg en dan naar de hersenen gestuurd, waar het contact maakt met andere neuronen.

De overgrote meerderheid van de elektrische signalen gaat in de hersenen eerst naar de thalamus, een centraal gelegen structuur in de hersenen die je kan vergelijken met het regelcentrum van de hersenen. Hier worden de signalen doorgestuurd naar het gebied in de hersenen waar het goed geïnterpreteerd en verwerkt kan worden. Elk zintuig-specialisme heeft een eigen, specifiek gebied in de hersenen waar de informatie wordt verwerkt. Zo bevindt ‘het zien’ zich in de occipitale kwab, ‘de reuk’ en ‘het gehoor’ in de temporale kwab en ‘de smaak’ en ‘tast’ in de pariëtale kwab.

We hebben tot nu toe enkel het waarnemen en verwerken van een impuls besproken. Vaak volgt hier echter ook een reactie op. Neem bijvoorbeeld een auto die je recht op je af ziet komen rijden en toetert. Je ogen en oren nemen dit waar, maar je spieren moeten aan het werk worden gezet om op tijd weg te springen. Vanaf de specifieke gebieden van de cortex (visuele-, auditieve cortex etc..) lopen neuronen naar de thalamus, waar ze geschakeld kunnen worden met neuronen die naar de spieren van onze spieren lopen. Deze laatste neuronen worden motorische neuronen genoemd. De motorische neuronen sturen onze spieren aan.

Samengevat is er bij het verwerken van een impuls een soort actie- reactie effect. Sensibele neuronen merken een impuls op, zetten deze om in een elektrisch signaal en sturen deze naar de hersenen, waar het in een specifiek deel verwerkt wordt. Om de reactie tot stand te brengen wordt er vanuit de betreffende delen van de cortex weer elektrische signalen via motorische neuronen naar spieren gestuurd.

Bron: www.gezondheidsuniversiteit.nl (link)